Főmenü

167.237
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
In memoriam Molnár Gabriella
In memoriam Molnár Gabriella
Érettségi vizsga 2019.06.19.
Érettségi vizsga 2019.06.19.
Érettségi vizsga 2019.06.20.
Érettségi vizsga 2019.06.20.
Érettségi vizsga 2019.06.18.
Érettségi vizsga 2019.06.18.
Érettségi vizsga 2019.06.17.
Érettségi vizsga 2019.06.17.
Ballagás 2019`
Ballagás 2019`
Költészet Napja 2019.
Költészet Napja 2019.
Fenntarthatóság hete
Fenntarthatóság hete
Szalagtűző 2019`
Szalagtűző 2019`
Törd a fejed vetélkedő
Törd a fejed vetélkedő
Ugrás a menüsorra
2019. június 26.
János
A Magyar Kultúra Napja
2015.01.26.
Kommentek


Trendhagyó irodalomórával ünnepelték az ÁFG-sek a Magyar Kultúra Napját

Hétfő reggel a Kávészünet együttes interaktív koncertjével kezdődött az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola tanulói és pedagógusai számára a hét. A trendhagyó irodalomórára, ahol Petőfi Sándor, Ady Endre, Zelk Zoltán, József Attila és kortárs költők megzenésített verseit lehetett hallani, és együtt énekelni az együttes tagjaival a Magyar Kultúra Napi megemlékezések alkalmából került sor a Rendezvényházban.

Kávészünet

A Kávészünet együttes attól igazán egyedi a mai zenei életben, hogy egyszerre nyújt kulturális élményt és szórakoztató kikapcsolódást az egyre népesebb közönségének. Megzenésített verseik között találunk egészen a leglágyabb, akusztikus megszólalású dallamoktól kezdve a slágeres popzenén keresztül a legsúlyosabb lüktetésű rockzenéig mindenféle műfajt, mivel a megzenésítések a vers hangulatához, mondanivalójához igazodva alakulnak ki. A zenés irodalomórákat és a koncerteket egyaránt az interaktivitás jellemzi, a közönség is mindig szerephez jut. Így volt ez most is, amikor közösen ismételte át és végül énekelte a közönség az együttessel Petőfi Sándor: Füstbement terv című versét. Volt irodalmi kvíz is, ahol a költő nevét illetve a vers címét kellett kitalálni.

Az együttes tagjai 2010-ben nyerték el a „Kultúra ifjú nagykövetei” címet, és ennek szellemében azt vallják, hogy a versnek mindenütt helye van. Az együttes tagjait, Popovics Györgyöt (ének) és Németh Ferencet (gitár) is a versszeretet hozta össze még 2005-ben egyetemi tanulmányaik idején. Kezdetben csak a kollégiumuk klubhelyiségében játszották el a megzenésített verseket, majd a sikereken felbuzdulva más kollégiumokban és iskolákban is felléptek. A koncertek kedvező fogadtatása arra ösztönözte őket, hogy tehetségkutatókra, versenyekre jelentkezzenek, melyeken további sikereket arattak. A Kávészünet elnevezést akkor találták ki, amikor a Csillag Születik tehetségkutatóra jelentkeztek. A televíziós szereplés hatására az ország számos pontjára hívták őket, felléptek klubokban, éttermekben, iskolákban.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából egyhetes koncertturnéra indult az együttes, melynek keretében nemcsak magyarországi, hanem kárpátaljai városokban is föllépnek. Az első állomás volt Kistelek, a további napokon Veszprém, Ungvár, Beregszász, Nagyszőlős, Munkács és Mindszent versszerető közönsége hallgathatja meg fülbemászó dalaikat.

A Kávészünet tagjai hisznek abban, hogy a versekkel semmi máshoz nem hasonlítható érzelmi és gondolkodásbeli hatást lehet kiváltani. Azt szeretnék, ha ezt az élményt azok a fiatalok is megtapasztalnák, akik idegenkednek a verstanulástól. Ennek érdekében egy országos kísérletbe, játékba fogtak a Trendhagyó irodalomórák iskolás közönségének részvételével. Azt vallják, és a diákokkal ezt szeretnék bizonyítani, hogy sokkal eredményesebb a verstanulás megzenésített vers esetében, mint zene nélkül. A vállalkozó szellemű diákok hozzáférést kapnak az együttes második albumához, a megzenésített verset hallgatva és a szöveget olvasva memorizálhatják a műveket, majd felelnek belőle. A kapott érdemjegyek átlagát a korábban hagyományos módon tanult versek felmondásáért kapott jegyek átlagával egyetemben elküldjük az együttes menedzserének.

A megzenésített verseket letölthetik azok is, akik a „Kávészünet Klub” tagjai. Számukra az eddig megjelent két album (Kávészünet és Tiszta szívvel) dalai mellett a hamarosan megjelenő harmadik album számai is elérhetők lesznek. Ez a megzenésített Weöres Sándor vers is az új album egyik dala:

A Magyar Kultúra Napja

Papp Emese

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!