Főmenü

135.752
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
XIII. Árpád Informatika Verseny
XIII. Árpád Informatika Verseny
Angol verseny
Angol verseny
Október 23-i ünnepi műsor
Október 23-i ünnepi műsor
Gólyahét 2018`
Gólyahét 2018`
2k18 Gólyatábor
2k18 Gólyatábor
Árpád-nap 2018`
Árpád-nap 2018`
Tanévzáró
Tanévzáró
Érettségi
Érettségi
Weblap
Weblap
Ballagás
Ballagás
Ugrás a menüsorra
2018. december 11.
Árpád
Rendszerváltozás történelem verseny
2014.04.30.
Kommentek

 

2014. április 25-én az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola két tanulója, Sándor Fanni és Bárkányi Bence részt vett a FIDELITAS (a Fidesz ifjúsági tagozata) és a Terror Háza Múzeum által szervezett Rendszerváltozás című történelem verseny szóbeli döntőjén.

A verseny kiírására 2014. március elején került sor: hazai középiskolák tizenkettedikes diákjai vehettek részt a vetélkedőben, amelynek témája az 1989/1990-es rendszerváltozás politikai, gazdasági története volt.

A verseny három fordulóból állt: először egy internetes felületen kellett 30 perc alatt 22 történelmi kérdésre válaszolni. A legjobb 40 versenyző került a második fordulóba. Nekik pályamunkát kellett írni (tudományos igényességgel, pl.: lábjegyzetelés stb.) az alábbi témákban:

-          az egyházak szerepe a rendszerváltozásban

-          a határon túli magyarság és a rendszerváltozás

-          a gazdaság válsága

-          pártok újjászerveződése: 1945-1947+1989-1990

-          az Antall-kormány mérlege

A negyven pályamunkából a legjobb tizenkettőt megíró diák került a harmadik fordulóba, azaz a szóbeli döntőbe. Itt egy prezentáció formájában kellett megvédeniük a gyerekeknek a dolgozataikat méghozzá úgy, hogy 9 percben fejthették ki az általuk választott témát. Ezután a háromtagú zsűri tett fel (nem éppen könnyű) kérdéseket a versenyzőknek.  A vetélkedő koordinátora Kaltenecker Dávid, a Fidelitas Humán Kabinetjének vezetője volt.

A zsűri tagjai:

- Böröcz László, a FIDELITAS elnökhelyettese

- Vági Attila történész

- Baranyi Tamás Péter, a Terror Háza Múzeum történésze

A döntőben Bárkányi Bence az ötödik helyen végzett, ő egyébként a pártok újjászerveződéséről írt igen színvonalas dolgozatot. Sándor Fanni hetedik lett, ő pedig a rendszerváltás gazdasági körülményeit dolgozta fel. Mindketten családi belépőt nyertek a Terror Háza Múzeumba, illetve értékes könyvcsomaggal lettek gazdagabbak.

A szóbeli döntőre a híres Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében került sor.  Ebben a gimnáziumban végezte tanulmányait többek között Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, Neumann János világhírű matematikus és Faludy György Kossuth-díjas költő, műfordító.

 

 

Jeremiás Csaba

felkészítő tanár

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!