Főmenü

165.825
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
In memoriam Molnár Gabriella
In memoriam Molnár Gabriella
Érettségi vizsga 2019.06.19.
Érettségi vizsga 2019.06.19.
Érettségi vizsga 2019.06.20.
Érettségi vizsga 2019.06.20.
Érettségi vizsga 2019.06.18.
Érettségi vizsga 2019.06.18.
Érettségi vizsga 2019.06.17.
Érettségi vizsga 2019.06.17.
Ballagás 2019`
Ballagás 2019`
Költészet Napja 2019.
Költészet Napja 2019.
Fenntarthatóság hete
Fenntarthatóság hete
Szalagtűző 2019`
Szalagtűző 2019`
Törd a fejed vetélkedő
Törd a fejed vetélkedő
Ugrás a menüsorra
2019. június 20.
Rafael
Árpád Nap az ÁFG-ben
2017.10.13.

2017. szeptember 27-én az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói a hagyományoknak megfelelően Árpád-napon vettek rész. Ezen a napon iskolánk tanulói és pedagógusai közösen utaznak Budapestre és minden osztály az osztályfőnökével maga választhatja ki, hogy milyen intézményt szeretne meglátogatni, hol és hogyan szeretné eltölteni ezt a napot.

Az idei Árpád-napon a 9/A, 9/B és a 10B osztály a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot és a Fővárosi Állat - és Növénykertet választotta úticéljául, míg a 11/A diákjai és osztályfőnökük a Terror Háza Múzeumot látogatta meg (egyébként ők is ellátogattak a Mezőgazdasági múzeumba is). A 10/A és a 12/A osztály pedig közösen nézte meg a Hősök terét, a Nemzeti Múzeumot és izgalmas „repülésen” vehetett részt a Zugligeti Libegőn.

Az alábbiakban három ÁFG-s diák élménybeszámolóját olvashatjátok:

„Alig érkeztünk mi gólyák (= kilencedikesek) a középiskolába, máris egy kiránduláson vehettünk részt. Az Árpád-nap szokásainak szellemében Budapestre utaztunk a Mezőgazdasági Múzeumba és a Fővárosi Állatkertbe. Kisteleken, amikor reggel felszálltunk a vonatra, egy rögtönzött „keresd a helyed” játékot játszottunk le, ami az én esetemben elég hosszú ideig tartott… De így sem unatkoztam, jókat beszélgettünk a felsőbb évesekkel. Miután megérkeztünk, először a Mezőgazdasági Múzeumot látogattuk meg. Érdekesek voltak a kiállítások, engem legjobban a lovakkal kapcsolatos tárlat kötött le. Az Állatkertben is rengeteg látnivaló akadt, esetenként vicces élményeket is szereztünk (például a Majomházban). Hangulatunk és jókedvünk tetőfokán indultunk aztán késő délután haza. Az egész Árpád-napra gondolva elmondhatom, hogy lelkes támogatója lettem ennek a nemes hagyománynak.”

(Czinkóczi Ida 9/A)

„A 2017-es Árpád-nap szerdára esett. Reggel a 8:11-es vonattal indultunk a fővárosba. A vonatút nagyon jó hangulatban telt, a tavalyihoz képest most már összeszokottab osztályközösséggel. A közel két órás zötykölődés után végre megérkeztünk Magyarország szívébe. A kirándulásunk első állomása a Hősök tere volt. Utána volt szerencsénk a budapesti metrós tömegközlekedést is kipróbálni. Majd meglátogattuk a Nemzeti Múzeumot, melynek lépcsőin egykor Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt.

A múzeumban látottak később történelem órán is felvetődtek, és kiderült, hogy kik voltak a legalaposabb szemlélődők. Azután egy hosszabb buszos túrának köszönhetően Budán eljutottunk a libegőhöz, ahonnan csodás panoráma tárult elénk: a lábunk előtt hevert egész Budapest, szinte felülnézetből. Délutánra a sétától és az élményektől elcsigázva foglaltuk el a helyünket a vonaton. Nagyon gyorsan eltel ez a nap, és azt hiszem, mindenki nevében elmondhatom, hogy remekül éreztük magunkat.” 

(Bakos Alíz 10/A)

Miután leszálltunk a vonatról, elsétáltunk az Andrássy út 60. szám alatt lévő épülethez, a Terror Háza Múzeumhoz. Kevés várakozás után megérkezett a tárlatvezetőnk is, és miután mindenki megkapta a maga saját fülhallgatóját (amin keresztül a tárlatvezető hangját hallhattuk), elindultunk az épületben. Megtekinthettük a II. világháború alatt és után történt szörnyűségeket. A múzeum nagy részletességgel mutatja be a korszak történelmi eseményeit és számos kínzó –és vallató eszközt is láttunk. A megrázó fényképek és videók mindannyiunkra mély benyomást tettek az ott töltött két és fél, három óra hossza alatt. Osztályunk kíváncsi volt, ezért sok kérdést tettünk fel, a csoportvezető pedig minden kérdésre türelmesen, pontos választ adott. A látogatásunk végén megemlítette, hogy örült annak, hogy ennyire érdeklődőek voltunk.

Egy újabb séta után megérkeztünk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, ami már kívülről is gyönyörű látványt nyújtott. Gondosan ápolt kert fogadta a várba látogatókat (a Vajdahunyadvár épülete), belülről pedig számos világrekordnak számító szarvas,-őz – és vaddisznótrófeát láthattunk a korabeli földművelő eszközök és kitömött állatok mellett. Egy utolsó hosszabb gyaloglás után maradt még egy kis szabadidőnk is, amit a West Endben töltöttünk el (a legtöbben betértünk a McDonald’s-ba, egy jól megérdemelt sajtburgerre).

Az osztály nevében elmondhatom, hogy az idei Árpád-nap is nagyon sikeres volt, jól éreztük magunkat és a kikapcsolódás mellett némi tudás is ragadt ránk.”

(Mészáros Barna Vajk 11/A)