Főmenü

165.526
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
In memoriam Molnár Gabriella
In memoriam Molnár Gabriella
Ballagás 2019`
Ballagás 2019`
Költészet Napja 2019.
Költészet Napja 2019.
Fenntarthatóság hete
Fenntarthatóság hete
Szalagtűző 2019`
Szalagtűző 2019`
Törd a fejed vetélkedő
Törd a fejed vetélkedő
Mikulás
Mikulás
XIII. Árpád Informatika Verseny
XIII. Árpád Informatika Verseny
Angol verseny
Angol verseny
Október 23-i ünnepi műsor
Október 23-i ünnepi műsor
Ugrás a menüsorra
2019. június 16.
Jusztin
Árpád nap 2016`
2016.10.17.
Kommentek

 

     2016. szeptember 22-én tartottuk az iskolánkban évtizedes hagyományokkal rendelkező Árpád-napi kirándulást. Ennek lényege, hogy egy szeptember végi napon az iskola közös kirándulást tesz, többnyire Budapest úti céllal. Korábban voltak olyan tanévek is, amikor nem a fővárosba, hanem Szegedre utaztunk. Az úti célt mindig az iskolai Diákönkormányzat jelöli ki.

     Idén is így történt, az utazás konkrét céljait pedig az osztályfőnökök és osztályaik határozták meg.  Igazán változatos programokat sikerült leszervezni, ám ez azért nem volt olyan egyszerű dolog. Ahhoz, hogy diákjaink és tanáraik ingyen utazhassanak a vasúton, bizonyos múzeumokat meg kell látogatniuk, oda előre be kell jelentkezniük (gyakran időpont egyeztetéssel). Ezúton is köszönjük Hegedűsné Kővágó Katalin tanárnőnek a vasúton való utazásunk előkészítését és megszervezését. Nézzük tehát, mely osztályaink mely fővárosi nevezetességekhez látogattak el!

   A kilencedik évfolyamosok egy része a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot választotta, ahol a különféle állandó kiállítások (például vadászati, halászati) mellett épp a magyarországi kistelepülések közmunkaprogramjai során megtermelt/elkészített helyi termékekből álló vásár és kiállítás zajlott. Ennek következményeként különféle ételek –kenyérlángos, kolbászfélék, lekvárok stb. – kóstolójára is sor kerülhetett mindenki nagy örömére. A további program a Fővárosi Állat és Növénykert meglátogatása volt. A kilencedikesek másik osztálya és a tizedikesek az Ability parkban szerezhettek tapasztalatot interaktív formában arról, hogyan élik mindennapjaikat a különféle fogyatékkal élő embertársaink. Alkalmuk volt kipróbálni többek között a vaklabirintust, a kerekes székes akadálypályát, vagy a különféle érzékszervi játékokat. Ezek után a Budai Várban, a Hadtörténeti Múzeumban gyarapíthatták történelmi, hadtörténeti ismereteiket.

     A felsőbb évfolyamosok, azaz a tizenegyedik és tizenkettedik osztályos diákok először a János-hegyről induló libegőn csodálhatták meg Budapest csodálatos panorámáját, amihez azért valljuk be, nem kis bátorság kellett, de a látnivalók minden bizonnyal kárpótolták az eleinte kissé megszeppent gimnazistáinkat. Innen a Terror Háza Múzeumhoz vezetett útjuk, ahol szembesülhettek 20. századi történelmünk két totális diktatúrájának, a nácizmusnak és a kommunizmusnak az embertelen arcával. Természetesen megtekintették az 1956-os forradalommal és a szovjetunióbeli kényszermunkatáborokkal/GULAG táborokkal kapcsolatos tárlatokat is. Mindehhez szakavatott tárlatvezetők biztosították a pontos történelmi tényanyagot.

         A visszafelé való utazás előtt lehetőség nyílt arra is, hogy tanulóink „elmerüljenek” Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjának forgatagában és a hosszú, tartalmas kulturális programok után kissé lazább nézelődésen vehessenek részt.

    Összegzésként elmondható, hogy ez az Árpád-nap ezúttal is jókedvűen, élményekben gazdagon telt el és hogy alig várjuk már a következőt…

Jeremiás Csaba

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!

 -

Árpád nap 2016`
Árpád nap 2016`
Árpád nap 2016`
Árpád nap 2016`
Árpád nap 2016`
Árpád nap 2016`