Főmenü

205.965
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
Rendhagyó búcsúztató az ÁFG-ben
Rendhagyó búcsúztató az ÁFG-ben
Tablók 2020
Tablók 2020
Szalagtűző 2020
Szalagtűző 2020
Adventi gyertyagyújtás 2019`
Adventi gyertyagyújtás 2019`
Mikulás járt nálunk 2019`
Mikulás járt nálunk 2019`
XIV. Árpád Informatika Verseny
XIV. Árpád Informatika Verseny
Angol nyelvi verseny 2019`
Angol nyelvi verseny 2019`
`Törd a fejed` matematika vetélkedő
`Törd a fejed` matematika vetélkedő
2019. október 23-i ünnepi müsor
2019. október 23-i ünnepi müsor
Pályaválasztási börze 2019´
Pályaválasztási börze 2019´
Ugrás a menüsorra
2020. augusztus 12.
Klára
A Magyar Kultúra Napja
2015.01.26.
Kommentek


Trendhagyó irodalomórával ünnepelték az ÁFG-sek a Magyar Kultúra Napját

Hétfő reggel a Kávészünet együttes interaktív koncertjével kezdődött az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola tanulói és pedagógusai számára a hét. A trendhagyó irodalomórára, ahol Petőfi Sándor, Ady Endre, Zelk Zoltán, József Attila és kortárs költők megzenésített verseit lehetett hallani, és együtt énekelni az együttes tagjaival a Magyar Kultúra Napi megemlékezések alkalmából került sor a Rendezvényházban.

Kávészünet

A Kávészünet együttes attól igazán egyedi a mai zenei életben, hogy egyszerre nyújt kulturális élményt és szórakoztató kikapcsolódást az egyre népesebb közönségének. Megzenésített verseik között találunk egészen a leglágyabb, akusztikus megszólalású dallamoktól kezdve a slágeres popzenén keresztül a legsúlyosabb lüktetésű rockzenéig mindenféle műfajt, mivel a megzenésítések a vers hangulatához, mondanivalójához igazodva alakulnak ki. A zenés irodalomórákat és a koncerteket egyaránt az interaktivitás jellemzi, a közönség is mindig szerephez jut. Így volt ez most is, amikor közösen ismételte át és végül énekelte a közönség az együttessel Petőfi Sándor: Füstbement terv című versét. Volt irodalmi kvíz is, ahol a költő nevét illetve a vers címét kellett kitalálni.

Az együttes tagjai 2010-ben nyerték el a „Kultúra ifjú nagykövetei” címet, és ennek szellemében azt vallják, hogy a versnek mindenütt helye van. Az együttes tagjait, Popovics Györgyöt (ének) és Németh Ferencet (gitár) is a versszeretet hozta össze még 2005-ben egyetemi tanulmányaik idején. Kezdetben csak a kollégiumuk klubhelyiségében játszották el a megzenésített verseket, majd a sikereken felbuzdulva más kollégiumokban és iskolákban is felléptek. A koncertek kedvező fogadtatása arra ösztönözte őket, hogy tehetségkutatókra, versenyekre jelentkezzenek, melyeken további sikereket arattak. A Kávészünet elnevezést akkor találták ki, amikor a Csillag Születik tehetségkutatóra jelentkeztek. A televíziós szereplés hatására az ország számos pontjára hívták őket, felléptek klubokban, éttermekben, iskolákban.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából egyhetes koncertturnéra indult az együttes, melynek keretében nemcsak magyarországi, hanem kárpátaljai városokban is föllépnek. Az első állomás volt Kistelek, a további napokon Veszprém, Ungvár, Beregszász, Nagyszőlős, Munkács és Mindszent versszerető közönsége hallgathatja meg fülbemászó dalaikat.

A Kávészünet tagjai hisznek abban, hogy a versekkel semmi máshoz nem hasonlítható érzelmi és gondolkodásbeli hatást lehet kiváltani. Azt szeretnék, ha ezt az élményt azok a fiatalok is megtapasztalnák, akik idegenkednek a verstanulástól. Ennek érdekében egy országos kísérletbe, játékba fogtak a Trendhagyó irodalomórák iskolás közönségének részvételével. Azt vallják, és a diákokkal ezt szeretnék bizonyítani, hogy sokkal eredményesebb a verstanulás megzenésített vers esetében, mint zene nélkül. A vállalkozó szellemű diákok hozzáférést kapnak az együttes második albumához, a megzenésített verset hallgatva és a szöveget olvasva memorizálhatják a műveket, majd felelnek belőle. A kapott érdemjegyek átlagát a korábban hagyományos módon tanult versek felmondásáért kapott jegyek átlagával egyetemben elküldjük az együttes menedzserének.

A megzenésített verseket letölthetik azok is, akik a „Kávészünet Klub” tagjai. Számukra az eddig megjelent két album (Kávészünet és Tiszta szívvel) dalai mellett a hamarosan megjelenő harmadik album számai is elérhetők lesznek. Ez a megzenésített Weöres Sándor vers is az új album egyik dala:

A Magyar Kultúra Napja

Papp Emese

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!