Főmenü

165.526
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
In memoriam Molnár Gabriella
In memoriam Molnár Gabriella
Ballagás 2019`
Ballagás 2019`
Költészet Napja 2019.
Költészet Napja 2019.
Fenntarthatóság hete
Fenntarthatóság hete
Szalagtűző 2019`
Szalagtűző 2019`
Törd a fejed vetélkedő
Törd a fejed vetélkedő
Mikulás
Mikulás
XIII. Árpád Informatika Verseny
XIII. Árpád Informatika Verseny
Angol verseny
Angol verseny
Október 23-i ünnepi műsor
Október 23-i ünnepi műsor
Ugrás a menüsorra
2019. június 16.
Jusztin
Rendszerváltozás történelem verseny
2014.04.30.
Kommentek

 

2014. április 25-én az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola két tanulója, Sándor Fanni és Bárkányi Bence részt vett a FIDELITAS (a Fidesz ifjúsági tagozata) és a Terror Háza Múzeum által szervezett Rendszerváltozás című történelem verseny szóbeli döntőjén.

A verseny kiírására 2014. március elején került sor: hazai középiskolák tizenkettedikes diákjai vehettek részt a vetélkedőben, amelynek témája az 1989/1990-es rendszerváltozás politikai, gazdasági története volt.

A verseny három fordulóból állt: először egy internetes felületen kellett 30 perc alatt 22 történelmi kérdésre válaszolni. A legjobb 40 versenyző került a második fordulóba. Nekik pályamunkát kellett írni (tudományos igényességgel, pl.: lábjegyzetelés stb.) az alábbi témákban:

-          az egyházak szerepe a rendszerváltozásban

-          a határon túli magyarság és a rendszerváltozás

-          a gazdaság válsága

-          pártok újjászerveződése: 1945-1947+1989-1990

-          az Antall-kormány mérlege

A negyven pályamunkából a legjobb tizenkettőt megíró diák került a harmadik fordulóba, azaz a szóbeli döntőbe. Itt egy prezentáció formájában kellett megvédeniük a gyerekeknek a dolgozataikat méghozzá úgy, hogy 9 percben fejthették ki az általuk választott témát. Ezután a háromtagú zsűri tett fel (nem éppen könnyű) kérdéseket a versenyzőknek.  A vetélkedő koordinátora Kaltenecker Dávid, a Fidelitas Humán Kabinetjének vezetője volt.

A zsűri tagjai:

- Böröcz László, a FIDELITAS elnökhelyettese

- Vági Attila történész

- Baranyi Tamás Péter, a Terror Háza Múzeum történésze

A döntőben Bárkányi Bence az ötödik helyen végzett, ő egyébként a pártok újjászerveződéséről írt igen színvonalas dolgozatot. Sándor Fanni hetedik lett, ő pedig a rendszerváltás gazdasági körülményeit dolgozta fel. Mindketten családi belépőt nyertek a Terror Háza Múzeumba, illetve értékes könyvcsomaggal lettek gazdagabbak.

A szóbeli döntőre a híres Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében került sor.  Ebben a gimnáziumban végezte tanulmányait többek között Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, Neumann János világhírű matematikus és Faludy György Kossuth-díjas költő, műfordító.

 

 

Jeremiás Csaba

felkészítő tanár

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!