Főmenü

206.124
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
Rendhagyó búcsúztató az ÁFG-ben
Rendhagyó búcsúztató az ÁFG-ben
Tablók 2020
Tablók 2020
Szalagtűző 2020
Szalagtűző 2020
Adventi gyertyagyújtás 2019`
Adventi gyertyagyújtás 2019`
Mikulás járt nálunk 2019`
Mikulás járt nálunk 2019`
XIV. Árpád Informatika Verseny
XIV. Árpád Informatika Verseny
Angol nyelvi verseny 2019`
Angol nyelvi verseny 2019`
`Törd a fejed` matematika vetélkedő
`Törd a fejed` matematika vetélkedő
2019. október 23-i ünnepi müsor
2019. október 23-i ünnepi müsor
Pályaválasztási börze 2019´
Pályaválasztási börze 2019´
Ugrás a menüsorra
2020. augusztus 13.
Ipoly
Demokrácia Hét (Múzeum)
2012.04.16.
Kommentek

Múzeumi délután

              A Demokrácia- hét keretében iskolánk tanulói 2012. április 16-án délután múzeumlátogatáson és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a helyi Kisteleki Ede Múzeumban. A diákok délután háromra gyülekeztek a múzeumkert gyönyörű platánfája alatt. Először a Szombathelyi Árpád művésztanár által összegyűjtött, nagyanyáink korából származó, hímzett konyhai falvédők megtekintésére került sor, melyek közül a legrégebbiek az 1800-as évek végéről származtak, a legkésőbbiek pedig az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idézték meg korabeli nótákból, népszerű operettekből idézett felirataikkal, a jó feleség teendőiről, a szerelemről szóló témáikkal. A gyűjtött anyag meglehetősen sokféle helyről ered, Erdélyből is származik néhány, sőt keresztszemes hímzéstechnikával is készült pár példány.

              A kiállítás megtekintése után a program egy beszélgetéssel folytatódott a múzeum udvarán található kis kemencés, szabadtéri konyhában, ahol a múzeumban kissé átfázott diákok felmelegedhettek.

               A témát  főleg  a történelem és a régészet adta, melynek során Szombathelyi Árpád igyekezett az Árpád-kori történelemről, az Árpád-házról kialakított, megtanított képet árnyalni, utalt arra is, hogy a különböző korszakokban miért és kinek volt érdeke a ma is tanított –hivatalosan elfogadott-felfogást erőltetni. Érvelése során művészeti, történelmi és régészeti ismereteit használta fel. Nagyon érdekes volt a diákok számára a régészeti gyűjtemény, melynek néhány darabját a kezükbe is vehették, természetesen szakszerű magyarázatot kaptak arra is, hogy melyik tárgyat mire és hogyan használták, pl. a kacsavadászatra speciálisan kialakított nyílhegyet alkalmaztak. A diákok természetesen feltehették kérdéseiket is, melyekre szakszerű választ kaptak az előadótól.

               Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes volt ez a program, sikerült ezt  a délutánt tartalmasan ,együtt eltölteni.

Kistelek, 2012. április 24.

Készítette:

Lőrincz Anna
magyar – történelem szakos tanár

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!