Főmenü

135.752
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
XIII. Árpád Informatika Verseny
XIII. Árpád Informatika Verseny
Angol verseny
Angol verseny
Október 23-i ünnepi műsor
Október 23-i ünnepi műsor
Gólyahét 2018`
Gólyahét 2018`
2k18 Gólyatábor
2k18 Gólyatábor
Árpád-nap 2018`
Árpád-nap 2018`
Tanévzáró
Tanévzáró
Érettségi
Érettségi
Weblap
Weblap
Ballagás
Ballagás
Ugrás a menüsorra
2018. december 10.
Judit
Demokrácia Hét (Múzeum)
2012.04.16.
Kommentek

Múzeumi délután

              A Demokrácia- hét keretében iskolánk tanulói 2012. április 16-án délután múzeumlátogatáson és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a helyi Kisteleki Ede Múzeumban. A diákok délután háromra gyülekeztek a múzeumkert gyönyörű platánfája alatt. Először a Szombathelyi Árpád művésztanár által összegyűjtött, nagyanyáink korából származó, hímzett konyhai falvédők megtekintésére került sor, melyek közül a legrégebbiek az 1800-as évek végéről származtak, a legkésőbbiek pedig az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idézték meg korabeli nótákból, népszerű operettekből idézett felirataikkal, a jó feleség teendőiről, a szerelemről szóló témáikkal. A gyűjtött anyag meglehetősen sokféle helyről ered, Erdélyből is származik néhány, sőt keresztszemes hímzéstechnikával is készült pár példány.

              A kiállítás megtekintése után a program egy beszélgetéssel folytatódott a múzeum udvarán található kis kemencés, szabadtéri konyhában, ahol a múzeumban kissé átfázott diákok felmelegedhettek.

               A témát  főleg  a történelem és a régészet adta, melynek során Szombathelyi Árpád igyekezett az Árpád-kori történelemről, az Árpád-házról kialakított, megtanított képet árnyalni, utalt arra is, hogy a különböző korszakokban miért és kinek volt érdeke a ma is tanított –hivatalosan elfogadott-felfogást erőltetni. Érvelése során művészeti, történelmi és régészeti ismereteit használta fel. Nagyon érdekes volt a diákok számára a régészeti gyűjtemény, melynek néhány darabját a kezükbe is vehették, természetesen szakszerű magyarázatot kaptak arra is, hogy melyik tárgyat mire és hogyan használták, pl. a kacsavadászatra speciálisan kialakított nyílhegyet alkalmaztak. A diákok természetesen feltehették kérdéseiket is, melyekre szakszerű választ kaptak az előadótól.

               Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes volt ez a program, sikerült ezt  a délutánt tartalmasan ,együtt eltölteni.

Kistelek, 2012. április 24.

Készítette:

Lőrincz Anna
magyar – történelem szakos tanár

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!