Főmenü

135.752
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
XIII. Árpád Informatika Verseny
XIII. Árpád Informatika Verseny
Angol verseny
Angol verseny
Október 23-i ünnepi műsor
Október 23-i ünnepi műsor
Gólyahét 2018`
Gólyahét 2018`
2k18 Gólyatábor
2k18 Gólyatábor
Árpád-nap 2018`
Árpád-nap 2018`
Tanévzáró
Tanévzáró
Érettségi
Érettségi
Weblap
Weblap
Ballagás
Ballagás
Ugrás a menüsorra
2018. december 11.
Árpád
Történet
2017.04.12.
Kommentek

Kistelek Csongrád megye egyik kisvárosa, lakóinak száma nem éri el a 8000-et, a fiatalok száma fokozatosan csökken. A városban 2 óvoda, 1 általános iskola, 2 művészeti iskola, 1 középiskola és 1 kollégium működik.

A középiskolai oktatás 1953. szeptember 1-jén kezdődött Kisteleken 1 gimnáziumi osztállyal. Kistelek Szegedtől, Csongrádtól és Kiskunfélegyházától egyenlő távolságra egy önálló 25.000 lelket számláló régió központja, és várossá válása óta egyre inkább az. Ez a régióközpont-funkció fontos szerepet szán a város középiskolájának.

Kezdetben az oktatás reál jellegű volt, az 1962/63-as tanévben a reál osztály mellett humán osztály is indult. Szakközépiskolai képzés 1963 óta folyik az intézményben. Az 1972/73-as tanévig a gimnáziumi osztályok mellett mezőgazdasági szakközépiskolai osztály is működött. Három tanéven keresztül csak gimnáziumi osztályok voltak, de az 1976/77-es tanévtől itt folytatja munkáját a Mórahalomról áthelyezett postaforgalmi szakközépiskola. Az Árpád fejedelem nevét 1973 őszén vette fel az iskola. Az 1980/81-es tanévtől bevezetésre került a fakultáció a 11. és 12. osztályban. A tanulók reál jellegű (matematika, fizika és biológia) és humán jellegű (magyar, történelem, idegen nyelv,) tantárgyakat választhatnak a fakultációs órák keretében, valamint gyakorlati fakultációként gazdasági ismereteket tanulhatnak.

1994 óta a Kisteleki Középiskoláért és Tanulóiért Alapítvány segít az oktatás és nevelés minőségi feltételeinek javításában, a rendezvények, versenyek, kirándulások támogatásában, a kiemelkedő munkát végző tanulók és nevelők jutalmazásában.

Iskolánk fenntartója 2013. szeptember 1.-jétől a Szeged-Csanádi Egyházmegye. 2014-ben egy nagyszabású projekt keretében és a régi és az új fenntartó összefogásával teljesen megújult az iskola külseje, szép és takarékos épületté alakult a hőszigetelés, a nyílászáró csere és a napelemek felszerelése után.

Több, mint 3300 tanuló szerzett az eddigi évek (61 tanév) során érettségi bizonyítványt és több, mint 300 diák OKJ-s bizonyítványt az iskolában, megalapozva itt megszerzett tudásukkal későbbi karrierjüket, eredményes pályafutásukat.

Jelenleg 171 tanulója van az iskolának, akik gimnáziumi és szakközépiskolai osztályokban, esti tagozaton és szakképzésben tanulnak.

Angol-informatika tagozatos gimnáziumi osztályunkban amellett, hogy célunk az általános műveltség megalapozása, a közép és emelt szintű érettségi vizsgára, valamint a felsőfokú továbbtanulásra való sikeres felkészítés, a kor kihívásaihoz illeszkedően emelt óraszámban, kiemelten tanítjuk az angol nyelvet és az informatikát. Mindkettőt csoportbontásban, az angol nyelvet heti 5, az informatikát heti 2 órában. Az emelt óraszámokkal és a délutáni tehetséggondozó foglalkozásokkal megteremtjük annak lehetőségét, hogy a 12. évfolyam végén tanulóink ne csak sikeres érettségi vizsgát tehessenek, hanem nyelvvizsgát és ECDL bizonyítványt is szerezhessenek egyúttal.

A következő tanévben indítjuk angol-média tagozatunkat, szintén a kor kihívásainak eleget téve, amely az idegen nyelv tanítása mellett a népszerű médiaismeretek tárgy emelt óraszámú oktatását tűzte ki célul.

A Kisteleken régóta nagy hagyományokkal bíró sportokra építve a gimnáziumi oktatás keretein belül lehet választani testnevelés illetve tánctagozatos kis létszámú osztályainkat is, ahol elsősorban a kézilabda és a labdarúgás, illetve a társastánc, versenytánc iránt érdeklődők tanulhatnak.

A szakközépiskolai és szakképző osztályainkban 3 olyan szakképzést tudunk nyújtani a diákoknak kiváló infrastrukturális környezetben, amely a továbbtanulás vagy az elhelyezkedés, munkába állás szempontjából különleges.

A kereskedelem ágazatban 4+1 évfolyamos (4 év érettségire való felkészítés+1 év szakképzés) oktatási struktúra keretében a postai üzleti ügyintéző és a logisztikai ügyintéző képzést indítjuk. A Magyar Posta Zrt-vel régóta fennálló jó együttműködés biztosítja a gyakorló helyeket, tanulószerződéseket, utazási- és étkezési támogatást és végzés után- adott esetben- az elhelyezkedési lehetőséget.

Az informatika ágazatban szintén 4+1 évfolyamos képzési rendben az informatikai rendszergazda emelt szintű OKJ-s végzettséghez juttatjuk a tanulókat, amely alkalmas a hasonló szakirányú továbbtanuláshoz vagy piacképes, sok lehetőséget magában rejtő szakmaként a könnyű elhelyezkedéshez segíti hozzá az ezen a szakon végző tanulókat.

Ezek a szakmák érettségire épülő szakképzés keretében is elsajátíthatók, ebben az esetben a gimnáziumi és egyéb szakközépiskolában letett érettségi vizsga után 2 év alatt lehet az OKJ-s végzettséget igazoló bizonyítványokat megszerezni.

1966-tól rendszeresen biztosítunk lehetőséget felnőtteknek is a középiskolában, hogy érettségi bizonyítványt szerezzenek levelező illetve esti tagozatos osztályainkban.

Minden tanuló számára kedvezményes elhelyezkedést tudunk biztosítani az iskola mellett álló Rózsaliget Kollégiumban, így a messzebbről érkező diákok intézményünkben történő tanulását is meg tudjuk oldani.

Folyamatos programjainkkal, egyéb tanórán kívüli lehetőségeinkkel színessé, emlékezetessé tesszük a diákéveket: pl.: Gólyahét, Árpád-nap, kirándulások, céglátogatások, laptop pályázat, Szalagtűző Bál, külföldi csere utak, pályázatokon való részvétel és sok egyéb. A www.afg.hu honlapunkról folyamatosan lehet tájékozódni az aktuális programokról, minden fontos eseményről, ami az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolában történik.

 

Kisteleki Középiskoláért és Tanulóiért Alapítvány

Adószám: 18453898-1-06

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!