Főmenü

206.124
MW
Adó 1%-nak felajánlása
Gyermekvédelmi rendszer online környezetben
Aktuális étlap
Energetikai korszerűsítés
Bemutatkozó videó
TAMOP 2.2.3
TIOP 1.1.1-07/1-2008-0226
Informatika verseny
Magyar Posta
Új OKJ
NAVA
Ökoiskola
Oktatási Hivatal
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Commenius program
Rendhagyó búcsúztató az ÁFG-ben
Rendhagyó búcsúztató az ÁFG-ben
Tablók 2020
Tablók 2020
Szalagtűző 2020
Szalagtűző 2020
Adventi gyertyagyújtás 2019`
Adventi gyertyagyújtás 2019`
Mikulás járt nálunk 2019`
Mikulás járt nálunk 2019`
XIV. Árpád Informatika Verseny
XIV. Árpád Informatika Verseny
Angol nyelvi verseny 2019`
Angol nyelvi verseny 2019`
`Törd a fejed` matematika vetélkedő
`Törd a fejed` matematika vetélkedő
2019. október 23-i ünnepi müsor
2019. október 23-i ünnepi müsor
Pályaválasztási börze 2019´
Pályaválasztási börze 2019´
Ugrás a menüsorra
2020. szeptember 25.
Eufrozina
Vélemény az info versenyről
2007.12.03.
Kommentek

Informatikai Verseny
Kistelek, 2007. november 29. (csütörtök)
Árpád Fejedelem Gimnázium, Gazdasági és Informatikai Szakközépiskola

Egy kellemes hagyomány ez évi (2007.) állomása volt Kisteleken. A Gimnázium – immár lehet szokásosnak tekinteni – ismét versenyre hívta az informatikus palántákat.

A hívó szó Szegeden is meghallgattatott, és mintegy fél száz fő jelezte indulását. Kicsit a szervezőket is meglepte ez a „túlnépesedett” jelentkezés, így az első három feladat selejtezőként is funkcionált. A már jól bevált rendezői és zsűri gárda irányításával nagyon színvonalas verseny bontakozott ki. Ismét megcsodálhattuk a frappáns feladatokat, a korszerű technikai hátteret és azt a vezérlést, mely azonnal mutatta a pontszámokat és a helyezést is!

A verseny 2 feladatrészből állt és teljesen a gyakorlatra épült. Ez azért jó, mert nem egy elvont elméleti tananyagot kér számon, hanem az életben is található mindennapi ismeretanyagot. A gép előtt megoldott feladatok mindig értékesebbek, hisz ha tudja alkalmazni valaki a tudását az a legértékesebb. A fiatalság körében általános, hogy nem tudják magukat kifejezni. Tudnak beszélni egymás között, de amikor egy tudásanyagot kell visszaadni, az már nem mindig sikerül. Mindez alól ez a korosztály sem volt kivétel. Természetesen így is születtek nagyon jó és értékes, valamint kevésbé értékes szóbeli feleletek. A cél az volt, hogy ne csak alkalmazni tudjon valaki valamit, hanem az informatika világában levő kifejezésekkel is ismerkedjen. Sőt, amiről úgy érzi, hogy van ismeretanyaga, arról legyen képes beszélni is. Ez a versenyrész kicsit előkészíti a jövőt is, hiszen a szakmunkásvizsgán, az érettségin, a felsőoktatásban sokszor kell majd szóban is bizonyítani! Öröm volt számunkra, hogy a szóbeli rész nem kongó tanteremmel, hanem a hozzátartozókkal, illetve a már ezt a részt teljesítő tanulókkal népesedett be. Jó ötlet, és jelzi a tanulók érdeklődését is, hogy kíváncsiak a többiek szereplésére. Nagyon örülök, hogy sem félelmet, sem meglepetést nem láttam az arcokon, és örömmel tölt el az-az érdeklődés, amit a versenyzők a téma és a hozzáállásuk során mutattak.

Természetesen akkor igazi a verseny, ha nyeremények is vannak és ezek a nyeremények olyanok is, hogy szívesen választják őket. A szervezők erről is gondoskodtak, hogy a gyerekek egytől egyig mosolygósan és jókedvvel távozzanak. Az eredményhirdetésen az első 6 fő személyesen is ki lett emelve, ami szintén fokozhatja a többiek versenyszemléletét. A tárgyi ajándékok tekintetében a szakmaiság és a bőkezűség volt a jellemző, hisz voltak hangfalak, CD/DVD tartók, webkamerák és még sok más – „diákok számára szem szájnak ingere” – az ajándékok között. Az első helyezettek 5 db, a második 4 db, a harmadik 3 db és még a hatodik is 1 db ajándékot választhatott. Az első három helyezett oklevél elismerésben is részesült.

Köszönet az iskolának és köszönet a szervezőknek, Molnár Péter, Husztáné Gyursánszki Erzsébet és Szaszák Csaba kollegáknak!

Kívánom, hogy 2008-ban ismét legalább ennyi érdeklődővel és ilyen hozzáállással lehessen a versenyt lebonyolítani. Azonban ha tovább nézünk, kívánatosnak érzem szélesíteni a versenyzők palettáját, hogy több iskolába eljutva, egy selejtező körön át lehessen a döntőbe jutni.

Hajrá szervezők, és mindent bele tanulók!

 

Sipos János
informatikai és szakképzési szakértő
a zsűri elnöke

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az afg.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák!